Адвокатите, съгласно чл.5, ал.2, т.1 от ЗА не могат да бъдат вписани ако са търговци, т.е. и като едноличен собственик на еднолично дружество при Вашият случай, а само като съдружник...

Разпоредбата от ЗА, която цитирате, беше изменена 2021 г. и отпадна забраната адвокат да бъде управител на търг. дружество. Под "търговец" се има предвид ЕТ. За едн. собственик на ТД и съдружник и преди промяната нямаше ограничение.
Благодаря за отговора. Т.е. в декларацията попълвам единствено, че ще упражнява дейност като едноличен собственик на ЕООД, посочва се датата, а полето "заявявам, че ще се осигурявам за" остава празно?
Зравейте, много благодаря за отговора! Същото лице е и управител на ЕООД. ЕООД-то ще има 2-3 има служители, т.е. оперативно работа (дейност) няма да извършва, но ще действа като управител, доколкото/както е необходимо за целите на осъществяване на дейността на ЕООД-то.
Здравейте, адвокат се осигурява като СОЛ на максималния осигурителен доход. Едновременно с това е и едноличен собственик на ЕООД - трябва ли да се осигурява и на това основание и да поададе декларация обр. ОКд-5, при положение, че като адвокат вече е осигурен на максималния осгурителен доход, няма да полчуава и възнаграждение за личен труд от ЕООД, а само дивиденти?